Jak niektórzy zapewne wiedzą, w słowniku GW brakuje strony ze słowem "konsekwencja". Jakiś czas temu, w FAQ do Dark Angels, na pytanie "Czy można używać nowszych wersji ekwipunku zamiast tych z własnego codexu" padła odpowiedź "a róbcie co chcecie, my to mamy w dupie". Zatem gracze zebrali się, i zrobili zestawienie ujednolicające zasady.
Poniższe zasady dotyczą głównie armii imperialnych, ale nie tylko, i generalnie obowiązują w klubie.
1. Gracze mogą używać pojazdów z Imperial Armour zamiast tych z własnego codexu. Jeśli chcą skorzystać z tej opcji, to wszystkie pojazdy muszą być wzięte zgodnie z zasadami z IA (chyba, że w codexie jest pojazd, którego w IA nie ma, lub odwrotnie). Obowiązujące zasady:
Wszystkie z aktualnych książek z serii Imperial Armour, z poniższymi erratami:
2. Ekwipunek.
Jako, że między codexami występują rozbieżności, używamy następujących zasad dla ekwipunku dla wszystkich zainteresowanych armii. Zmieniane są tylko zasady, koszty bierzemy z własnego codexu.
‐ Assault cannon: Zgodnie z podręcznikiem, strona 291 (99 w małym). Czyli Heavy 4, Rending.
‐ Combat shield: Daje 6+ invulnerable save.
‐ Cyclone missile launcher: Profil powinien zostać zmieniony z Heavy 1 na Heavy 2 (Heavy 2, blast dla frag missiles). Reszta według danego codexu.
‐ Digital weapons: Raz na Assault phase przerzut jednego rzutu na zranienie.
‐ Dozer blades: Przerzut nieudanego dangerous terrain test. (Niezależnie ile pojazd się poruszył)
‐ Exsanguinator: Jak Narthecium (patrz niżej)
‐ Force weapons: Zgodnie z podręcznikiem, strona 50.
‐ Hurricane bolters: Hurricane bolter to jedna broń składająca się z trzech twin‐linked bolters. Brak innych zasad.
‐ Land raidery: Wszystkie lojalistyczne land raidery (w tym warianty jak Land raider Crusader i Redeemer, ale nie Chaos Land raidery) mają "Power of the Machine spirit" (patrz niżej) oraz zasadę "Assault vehicle" (oddział wysiadający może szarżować, nawet jak pojazd się ruszył)
‐ Medi‐pack: Jak Narthecium (patrz niżej)
‐ Narthecium: Model i jego oddział dostają zasadę "Feel no pain" (strona 75 podręcznika). Brak innych zasad.
‐ Power of the machine spirit: Pojazd może strzelić z jednej dodatkowej broni niż ma normalnie dozwolone (używając normalnego BS pojazdu). Broń ta może wybrać inny cel od pozostałych.
‐ Psychic hood: Może być użyty jedynie gdy model w 24" od właściciela zda psychic test. Poza tym, działa jak podano w codexie.
‐ Servo‐arm: Daje dodatkowy atak w walce wręcz, przy Initiative 1 i z Strength 8, ignorujący armour save.
‐ Signum: Zamiast strzelać, model może dać BS5 innemu modelowi w oddziale na czas Shooting phase.
‐ Smoke launchers: Zgodnie ze stroną 62 podręcznika
‐ Storm shield: Daje 3+ invulnerable save (przez cały czas). Właściciel nie może dostać dodatkowego ataku za psoiadanie dwóch broni.
‐ Thunder hammer: Zgodnie ze stroną 42 podręcznika.
‐ Typhoon missile launcher: Promil Missile launcher ze strony 291 podręcznika (99 małego) przy czym jest Heavy 2 (Heavy 2, Blast dla frag missiles). Nie jest twin‐linked.
Storm shield: Daje 3+ invulnerable save (przez cały czas). Właściciel nie może dostać dodatkowego ataku za psoiadanie dwóch broni.
- no wlasnie to jest chyba jeden z bardziej problematycznych ekwipunkow, tym bardziej ze np. Dark Angelsi i Wilczy SM maja w codexach Inv na 4+ ?
Wilki już nie mają 4+, też maja 3+ zawsze. I nowi Blood Angels tez będą mieli. Dlatego właśnie, żeby Black Templarzy i Dark Angels nie byli mocno w plecy trzeba to wyrównać. Inaczej równie dobrze te dwa codexy można wyrzucić do kosza i grać na codexie SM chłopakami w czarnych/zielonych pancerzach.
Poza tym, nie marudź Thaggu, to jest zatwierdzone przez Kaptura i obowiązuje.
A od kiedy Kaptur (swoja droga grający SM ) jest wyrocznią ? Cóż tak czy inaczej będzie trzeba z nimi walczyć masą, bo to jest chyba jak do tej pory największe zgięcie
Od keidy zgadza się ze mną. Ktoś w klubie podejmować decyzję musi, a że ja mam brodę, on siwe włosy, a Krys nie gra w 40k...
Największe "zgięcie" to (i tu pada cała lista tego, co mają inni, a ja nie).
Cielaq nie chodzi o moje narzkanie tylko oiektywne spojrzenie na to... Jak dobrze widzialem (moge sie mylic ) nic innego nie ma inva na 3+. Wiec jednostka z save 2+, inv 3+, power hammerem (czy jak to sie zwie ) i teleprotujaca sie jeszcze na pole bitwy wzbudza moje obawy
Tak jak mówił Kaptur - zwykli SM to mają, Space Wolves to mają, Blood Angels będą to lada dzień mieli. Chodzi jedynie o to, żeby stare kodeksy nie były poszkodowane względem nowych.
Jezeli to jest w codexach to ok. Po prostu mi sie wydawalo ze we wszystkich codexach procz SM tarcza daje inva na 4+, ale jak tak to nie mam co sie klucic